Миниголфът като спорт

От близо 100 години различните разновидности на мини голф играта са забавлявали милиони хора навсякъде по света, независимо дали е наричана луд голф (crazy golf), приключенски голф (adventure golf), пат-пат (putt-putt). През 1953 г швейцарския архитект Пол Бонгни стандартизира играта като спорт и патентова името миниголф (minigolf).

Приключенския голф е туристически и фамилно ориентирана игра, която произлиза от Америка. Играе се на по- големи, тематични игрища със статуи, водопади, вулкани и други декоративни елементи. Най- популярни са пиратската и джунгла темите.

Щурияt/луд голф се свързва обикновено с крайморските курорти в Англия.  Конструира се на доста по-малка площ от приключенския голф, на по – къси писти със различни препятствия от мелници, мостове и др.

Докато двете предишни версии са предимно за забавление, миниголфът е единственият вариант на тази игра признат за официален спорт. Основният фактор за това е, че игрищата са стандартизирани и е премахнат елементът на късмет в играта- тоест е сведена до умения и има възможност да се вкара топчето само с един удар. Световната Миниголф Спорт Федерация признава три основни вида игрища за миниголф-  от гладък бетон с препятствия от галванизирана стомана (Beton), от цимент с фибри и препятствия от фиброво стъкло (Eternit),  и изкуствена трева с дървени ограничители и препятствия (Swedish Felt).  Последния вариант, както се разбира от името е произлязъл първоначално в Швеция и Скандинавските страни, но вече се срещат и произвеждат из цяла Европа, включително България от фирма Мини Голф ЕООД. За повече информация за този вид игрища моля посетете сайта  http://www.minigolfbg.com или на тел. 0898 509348.

В момента има над 40, 000 организирани и регистрирани състезатели по миниголф по света. Например в Щатите има миниголф състезания, където наградния фонд често надвишава 100, 000 долара, и се предават по телевизията. В страни като Германия, Австрия, Швеция и Финландия правителството субсидира миниголф състезателите. Европейски турнири по миниголф се провеждат от 1959г, а от 1991 и световни първенства по миниголф.

През 1963г Международната Миниголф Федерация е образувана в Европа и се преобразува през 1993г в Световна Миниголф Спорт федерация, когато се присъединяват Съединените Щати и Япония.