Голфът в България.

В последно време много се заговори в България за голф. Стана модно- та дори и национална стратегия за развитието на голфа в България се изготви, което е много хубаво, но един друг спорт си остана непознат и пренебрегнат. Решиш ли да опиташ голф, първо задължително трябва да упраж­ниш няколко удара на някое миниголф игрище. Така си мисля аз. Целта се вижда много по-ясно и вероятността да уцелиш дупката, пък и топчето, е доста по-голяма. Иначе всичко е същото – чистият въздух и зеленина­та, но в доста умален размер. Пак можеш да се почувстваш като истински голф играч. Освен това мини голф играта не изисква предварителни тренировки, обучение, скъпо оборудване като голфа. Нещо повече- миниголфът е спорт, където независимо от възрастта и физическите способности, всички са равно поставени- дядо и внуче, баща и дъщеря, никога не се знае кой ще победи. А цената за игра е несравнимо по ниска.

Може би мислиш, че миниголфът не е адреналинов спорт. Опитай и ще усетиш едно приятно жегване „под лъжичката“, когато успееш да вкараш топчето в набелязаната цел. А и какъв по-оригинален начин да блеснеш, ако искаш да впечатлиш някого. Вместо на кино заведи го на игрището. Преди това обаче задължително трябва да си ходил там поне два – три пъти и да си наясно със стойката и силата на удара. Също така покажи и теоретични знания. Обясни на любопитния новак, че има три основни вида игрища – от гладък бетон с препятствия от фиброво стъкло (Betong), от цимент с фибри и същите препятствия (Eternit), и изкуствена трева с дървени ограничители и препятс­твия (Swedish Felt). Игрищата са стандартизирани и съобразени с изискванията на Международната федерация по миниголф и Британската миниголф асоциация. Ако всичко това ти се струва прекалено сложно, запомни само английските названия, другото няма значение.

Станеш ли много добър със стика, можеш да се пробваш и като състезател. За съжаление в България мини голфа не е официален спорт и все още няма състезателни клубове и миниголф федерация, независимо от факта, че има няколко отговарящи на всички изисквания за  международни състезания игрища, изградени от „Мини Голф” ЕООД. Миниголфът е признат за официален спорт в много страни и профе­сионалните играчи вече са повече от 40 хиляди. Наградният фонд на някои турнири надвишава 100 хил. долара. Всеки има шанс да грабне парите. Но не разчитай само на късмета. При миниголфа, както при всички други спортове, всичко е въпрос на умения. Ако пък разполагаш със свободни 800 кв. метра в двора/градината, можеш да си построиш собствено игрище. Толкова са необходими за едно стан­дартно игрище от 18 пътеки. Самото игрище се вписва в концепцията на озеленяването на дворното пространство и придава една нова функционалност и уникалност, без да разваля визията. Разбира се, може да бъде и по-малко. Портативното игрище от 9 дупки може да се разположи само върху 90 квадрата, дори и на закрито.

Ти решаваш. А и миниголф пътеките лесно се монтират, пренасят и разглобяват на модули само от двама души. Тежат около 15-20 кг. Така че ако имаш двор или повечко място в дома си, можеш да изхвърлиш фитнес тренажора и да го замениш с една пътечка за миниголф. Когато ти омръзне, нищо не ти пречи да я „зазимиш“ под леглото или в мазето.