Мини Голф Инструкции

 

В серия от статии бих искал да ви запозная с мини голфа като спорт и забавление, както и с техники да подобрите своята игра.

ПРЕДГОВОР

Миниголфът не е просто само игра за забавление през почивните дни, играна от хора на почивка, които искат да се наслаждават на хубавото лятно време. Миниголфът е също така и предизвикателен състезателен спорт

Всяка година Световно първенство или Европейско първенство се организират от Световната Миниголф Федерация.

Най-важният фактор при игра на миниголф не е физическата сила, а уменията да се концентрираш и контролираш разума и емоциите си. Привлекателността на играта е повече в умственото упражнение, отколкото във физическото.

ОБОРУДВАНЕ ЗА ИГРА

ПЪТЕКИ

Състезателен миниголф се играе на 18 пътеки с дължина от 6 до 18 метра и широчина между 0.8 и 1.25 метра

Има три покрития за официални състезателни миниголф пътеки: изкуствена трева, бетон и едърнит. (Едърнитът е втвърден бетон с азбест или микрофибри)

ТОПЧЕТА

Топчетата използвани в състезателния миниголф нямат характерните трапчинки, както е при стандартните топчета за голф. Докътo голфът се играе с едно топче и различни клъбове, то при миниголфът е обратно: играчът използва само един клъб, но топчето което се използва за дадена пътека се избира от десетки възможни.

ПАТЕР/СТИК

Стиковете, използвани в миниголфа са подобни на голф патерите. Специални патери се произвеждат изключително за миниголф, но те не се различават много от „истинския“ голф патер. Препоръчително е да започнете направо с висок клас патер

ТЕХНИКА

Едно нещо, за миниголф техниките на игра  трябва да бъде посочено веднага: няма двама играчи с еднаква техника. Играта не изисква много употреба на сила, и затова не е абсолютно задължително да се прилагат теоретично най-ефикасните техники. Всеки играч може да избере метод, с който играе най-добре според собствената си телесна структура и индивидуалност.

ЗАХВАТ

Има три различни основни захвата за избор: бекхенд, форхенд, и  припокриващо захващане. Картинки 1 и 2 по-горе показват захвата, бекхенд, ако ударите се играят в посока на стрелките. Ако ударите се играят в обратна на стрелките посока, тогава това ще бъдат форхенд захвати. Снимка 3 показва припокриващото захващане.

В бекхенд захващането от  картинка 1 е  безпорно най-често използвани от миниголф играчите. Той ви дава строг контрол на патера, и изисква малко движение на горната част на тялото при възпроизвеждане на удара, като мускулите на ръцете си вземат своя дял от физическото усилие на удара.